Hamlet

Az egri Harlekin Bábszínházban megnéztük a Hamlet-előadást. Ezután részt vettünk a színészek által szervezett beszélgetésen, melyben a darabot a szabadság-korlátozottság felől közelítették meg. Az együttgondolkodás során körüljártuk az egyes szereplők lehetőségeit, a döntéseik hátterében álló okokat, emberi hibáikat. A történet konkrét színrevitelével kapcsolatban pedig szóba kerültek a jelmez/ruházat, a díszlet  és a bábfigurák szimbolikus jelentésrétegei.

  • Írd le az előadás és a foglalkozás során felmerült gondolataidat, ötleteidet, a darabról alkotott véleményedet!
  • Ha továbbgondoltad az elhangzottakat, fogalmazd meg, mire jutottál!

11 thoughts on “Hamlet

  1. Kedden Shakespeare Hamlet-jének egyik feldolgozását bábelőadás formájában tekintettük meg. Úgy vélem a színészek nagyon ügyesen bántak a bábokkal és összehangolt precíz munkát végeztek. Eddig még ugyan nem láttam máshol ezt a darabot és még nem is olvastam Shakespeare művét sem, de ez a darab nagyon elnyerte tetszésemet. A régies szöveg ellenére is sikerült átadniuk a mű lényeget. Az előadás után egy közös társalgásos foglalkozáson vettünk részt, a színészekkel volt szerencsénk beszélgetni a darabról. Jó volt látni, hogy ők is szeretnék megtudni a mi nézőpontunk és meglátásunkat a darabbal kapcsolatban, mert ahogy mondták ezáltal tudnak javítani előadásukon, hogy a nézők számára minél érthetőbb legyen. Elmondásuk szerint ők ebben a feldolgozásban az érzelmekre helyezték a hangsúlyt. Próbálták a bábok méretével is éreztetni velünk a szereplők korát és befolyását. A gyerekek csak kis alakban jelenhettek meg egy akvárium szerű üvegben a felnőtt szereplők viszont már nagy alakban voltak ábrázolva és volt átjárásuk a gyerekvilágba ahol már ők is kis alakban jelentek meg. Minden bábot modern kori ruhába öltöztették fel, mert ezzel is egyrészt közelebbé próbálták hozni számunkra a történetet, másrészt nem szerették volna ha a régebbi ruha miatt, az akkori kor szerint próbálnánk megérteni az előadást. Úgy gondolom ,hogy ezek a beszélgetések nagyon jók, mert segítenek minél jobban megérteni a darabot és magunknak is meglátnia színészek nézőpontját. Én személy szerint nagyon élveztem az előadást és a beszélgetést is egyaránt. Az is nagyon tetszett, hogy kaptunk egy papírt amin el volt kezdve egy mondat. Ez így szólt: Nekem a szabadság……. Mindenkinek be kellett fejeznie, s miután ez megtörtént összegyűjtötték és egyesével mindet felolvasták. Én ezt jónak találtam, mert meg tudtam ismerni, hogy mások hogyan asszociálják a szabadság fogalmát. Összességében nagyon tetszett a program.

  2. Hamlet a Harlekin Bábszínházban

    2014.November 25-én Kedden az osztállyal ellátogattunk a Harlekin Bábszínházba,hogy megnézzük William Shakespeare:Hamlet című drámáját Somogyi Tamás rendezésében újszerű bábelőadás formájában.
    Amikor először hallottam nagy érdeklődéssel vártam a bábelőadást.Mivel ez egy drámai mű,ezért érdekelt hogyan lehet bábokkal a lényegét hatásosan közvetíteni a nézők felé.Amikor az előadás elkezdődött rögtön felkeltette az érdeklődésemet az újszerű,modern előadásmód.A történet maga a középkorban játszódik,de a rendező átvetíti a jelen korba.A bábelőadás abban is különbözik,hogy nem csak hagyományos bábfigurákat használnak,hanem az előadás egyes részeiben színészek húznak magukra embernagyságú bábokat és zenés-táncos részekkel színesítik az egyébként komor hangulatú művet.A történet úgy veszi kezdetét,hogy Hamlet édesapját meggyilkolják és ezzel a gyilkos elindít egy megállíthatatlan drámai sorozatot melyben szinte az összes főszereplő tragikus valamint némely szereplő így Ophelia ,Polonius és Gertrúd értelmetlen halált halnak Hamlet és Claudius felelőtlensége által.A Shakespeare művekre jellemzően a Hamletben is megjelenik egy szerelmi szál,mely beteljesületlen marad.
    Ez a bábjáték nagyon tetszett ebben az előadásmódban,mert bár az egész mű tragédiák sorozatából áll végül mégsem negatív érzésekkel hagytam el a színházat.A Shakespeare általi megfogalmazást és a történet lényegét így számomra érthetőbbé tette.Remélem a közeljövőben is láthatok majd hasonló bábelőadásokat.
    Zsupkó Zsófia (9.F/Ny)

  3. Egy keddi délutánon az osztály elment az egri Harlekin Bábszínház Hamlet című előadására.
    Az épületbe belépvén egy csodálatos világ tárult szemünk elé. Mindenhol bábok, és mesebeli figurák voltak. Különösen aranyos volt a bejárat melletti óriás plüss Micimackó. Aztán egyszer csak megjelentek a színészek, akik egyesével bemutatkoztak a jelenlévőknek. Ezt követően bevonultunk a nézőtérre, ahol a mi osztályunk az első sorban foglalt helyet. Akkor még nem is sejtettük, hogy milyen fontos, hogy elől üljünk. Hirtelen elsötétült minden, majd kék fény és zene kíséretében megjelentek a szereplő bábfigurák. Számomra ez nagyon érdekes volt. Érdekes volt az is, hogy egy bábot mennyi színésznek kell irányítania, nagy odafigyeléssel. Aztán ott voltak még a felnőtt szereplők, akik kicsiben és nagyban is megjelentek. A nagy színpadon olyanok voltak, mintha életre lettek volna keltve. Különösen jó és vicces volt, amikor az akváriumra írtak és rajzoltak. Ez egy nagyon jó megoldás. Maga az akváriumos kivitelezés sem egy megszokott bábszínház színtere. A berendezések, a bábok is nagyon jól ki voltak alakítva. A történetet ez előtt még soha nem hallottam, de így a bábszínház után nagyon jól megismertem. Minden szereplőnek saját jellemvonásai voltak, mindenkinek más és más. A végén a foglalkozás is segítette a történet “leülepedését”, megértését. A kis cetlis feladat is érdekes volt, mert a szabadságról mindenki máshogy vélekedett.
    Összességében én kellemesen csalódtam, ha máskor lenne ilyen lehetőség én elmennék.

  4. A hamlet Shakespeare legismertebb legtöbbször előadott műve. Bátran kijelenthetjül hogy hamlet a legismertebb dán, nevét mindenhol ismerik. Ez a darab a főhősnek vagyis Hamletnek az életéről szól az édesapja halála után. Amely azt mutatja be hogy hamlet depresszió áldozata lett. A halálesetre az is rátesz hogy hamlet édesanyja már túl is esett a férje halálán és megházasodott. Legjobb barátja elárulja Hamletnek hogy hova menjen és mikor hogy találkozzon az apjával. Hamlet édesapja elmesélte titkát és bosszúra intette őt a testvére ellen. Hamlet szépen finoman tudatta az apja testvérével hogy tudja a titkot és jobban teszi ha vigyáz magára mert rossz vége lesz. Hamlet szerelmes volt, az édesanyja azt hite hogy emiatt ilyen szótlan és mogorva. De ezt kikellet derítenie és az illető leány apjával elment meglesni őket egy beszélgetésük folyamán, de hamlet okosabb volt annál hogy őt csak úgy kilehessen figyelni. Azt hitte hogy mostohaapja, az akin bosszút akar állni és addig fojtotta amíg megnemhalt. Mikor megtudta hogy rossz embert ölt meg nagyon meglepődött, és elszégyellte magát de ezt nem mutatta ki és elvitte őt. Az áldozat fia csatára hívta őt amiért megölte az apját. A fiú tervet szőtt hamlet ellen a királlyal, ami nem sikerült nekik mert a mérget amit hamletnek szántak mindenki megkapta és mindenki meghalt. Tehát a mű nem vidáman zárult le. A történet nagyon izgalmas és érdekes volt számomra. A bábos előadás még érdekesebbé tette és mint a beszélgetésen is kiderült nagyon sok mindenen elehet gondolkodni. Például ha megnézzük azt hogy hamlet anyja vajon miért ment hozzá a volt férje testvéréhez?
    Valójában az is lehet hogy régóta szerelmesek de nem merték felvállalni amíg élt a király. De az is lehet hogy mivel az illető nagyon gonosz volt megfenyegette őt ha nem megy hozzá minden lépésével keresztbe tesz neki. Ezért tetszett ennyire az előadás mert nemvolt minden eléd tárva hanem hagyhattad a gondolataidat szabadon szárnyalni és elmélyülhettél abban hogy ez vajon miért és hogyan? A színház nagyon jól adta elő a felnőttek jelenetét életnagyságban és a gyerekekét pedig kisebb bábokkal. Merem ajánlani mindenkinek ezt az előadást és hogyha van mód elmenni a színészekkel átbeszélni a történteket akkor azt semmiképpen ne hagyják ki. Tényleg nem véletlenül ez Shakespeare legismertebb legjobban kedvelt műve.

  5. Magát a Hamletet William Shakespeare írta, keletkezésének pontos idejét nem tudjuk, valószínűleg a 16. század végén keletkezett. Ez egy tragédia.
    A történet szerint meghalt Hamlet herceg édesapja majd pár hónappal rá az anyja(Gertrud) már hozzá is ment Claudiushoz. Ez már gyanús Hamletnek de amikor barátja(Horatio) azt mondja neki, hogy látta apja szellem Hamlet úgy dönt virraszt. Nem is hiába, mert találkozik az apjával akitől megtudja, hogy Claudius volt a bűnös a halálában.
    Hamlet úgy dönt, hogy bosszút áll és bolondnak tetteti magát amit csak ő és Horatio tud. Eközben Hamlet szerelmét, Polonius lányát Opheliát eltiltják tőle. Később Claudius elküldi Hamlethez két barátját(Rosencrantz és Guildenstern), hogy nézzék meg tényleg megbolondult-e. MIvel ők nem tudnak biztosat mondani elküldik Opheliát is. Hamlet rájön, hogy ő is csak kémkedni jött és elzavarja. Később egy színtársulat érkezik a városba és egy olyan történetet jkátszanak el amilyen Hamletté. Amikor a gyilkosságra kerül a sor a király kimegy, így Hamlet tudja, hogy bűnös. Elindul a bosszúját beteljesíteni de csak a királynőt találja ott. Elkezdenek veszekedni. Közben Hamlet zajt hall és megöli a függöny mögött álló Poloniust. A hulláját eltünteti.
    Ophélia olyan szomorú lesz Hamlet miatt, hogy öngyilkosságra vetemedik. Eközben Laertes(Polonius fia) megérkezik, hogy bosszút álljon.
    Megkezdődik a párbaj Laertes és Hamlet között. Laertes megsebesíti a mérgezett karddal Hamletet de fegyvert váltanak és Hamlet is megsebesíti Laertest. Eközben a királyné megissza a mérgezett bort. Hamlet utolsó erejével megöli a királyt is.
    A műsor után beszélgetés volt a bábozókkal. Megbeszéltük a történetet és a szereplők egyéni tulajdonságait. Rájöttem, hogy ez a mű nem is olyan egyszerű. Rengeteg érzelem társul minden szereplőhöz.
    Összeségében nagyon élveztem az előadást és a beszélgetést is. A mű nagyszerű és a bábozók is nagyon ügyesen adták elő a darabot. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nekem nagyon tetszett!

  6. A mű egy hideg éjszakán kezdődik, Helsingőrben. Két őr váltogatja egymást az őrségben. Egy másik őr érkezik Hamlet királyfi legjobb barátjával. Az őrök rögtön elmondják nekik, hogy Hamlet király szellemét látták, amikor az újra megjelenik.
    Hamlet közben elkezd Opheliának udvarolni, ám ezt a lány apja, Polonius, valamint testvére, Laertes meg akarja akadályozni. Laertes visszautazik Franciaországba, de még előtte apjával elmondják Opheliának, hogy Hamlet szándékai szerintük nem komolyak. Éjszaka újra megjelenik a kísértet, Hamlet elkezd beszélgetni az apja szellemével, aki elmondja neki, hogy Hamlet bátyja, Claudius mérgezte meg őt. Bosszúra sarkallja Hamletet, aki tervet sző barátaival.
    Nem sokkal később Claudiust és Gertrudot aggasztani kezdi Hamlet furcsa viselkedése, ezért a fiú két osztálytársát kéri meg, hogy derítsék ki, min töri a fejét Hamlet. A két osztálytárs meglátogatja Hamletet, kezdetben ő örül nekik, ám később rájön a látogatásuk okára. Hamlet kételkedik abban, amit szellem mondott, de egy bábszínház érkezik a városba, ami alapján kiderítheti az igazat. Egy olyan darabot állíttat színpadra, amiben apja gyilkosságát játszák el.
    Claudius és Polonius ráveszik Opheliát arra, hogy kémkedjen Hamlet után.
    Amikor erre a királyfi rájön, dühödten elküldi a kolostorba. Elérkezik az előadás.
    Az egész udvar megjelenik, Hamlet beszéli el az eseményeket. Amikor a gyilkosság kerül előtérbe, Claudius hirtelen elhagyja a termet, ekkor Hamlet rájön, hogy a szellem igazat mondott. Gertrud a szobájába hívatja Hamletet, hogy magyarázza meg a történteket. Útban hozz a fiú meglátja az imádkozó Claudiust, de nem öli meg, mert azt hiszi, így a mennyországba jut. Közben Polonius egy függöny mögé rejtőzik. A hálószobában Gertrud és Hamlet összeveszik , a fiú mérgesen észreveszi a függöny mögött megbúvó alakot, hirtelen megöli azt, mert azt hoóiszi, hogy ő Claudius. A szellem megjelenik, arra utasítja, hogy anyjával kíméletesen bánjon, de Claudiust ölje meg. Gertrud nem látja a szellemet, ezért azt hiszi, hogy Hamlet megőrült. A fiú elrejti a holttestet, ám közben Claudius az életét féltve száműzi Angliába és parancsot ad a meggyilkolására. Ophelia beleőrül apja halálába, a városban bóklászik. Bátyja visszatér Franciaországból, amikor megtudja a gyilkosságot, hatalmas harag támad a szívében. Claudius meggyőzi Laertest, hogy mindenért Hamlet a felelős. Hírek érkeznek, hogy Hamlet él és visszaérkezik Dániába. Laertes párbajra hívja Hamletet. Claudius azt javasolja, hogy mérgezett tőrrel kűzdjön Laertes. Elérkezik a párbaj, közben megjelenik Gertrud Ophelia halálhírével.
    Elérkezik Ophelia temetése. A két sírásó a lány öngyilkosságát tárgyalja, amikor Hamlet megérkezik Horatioval. Ophelia menete következik, az élen Laertesszel. Hamlet kijelenti, hogy mindig is szerette Opheliát, amikor összeverekszik Laertessel, de szétválasztják őket. Később Helsingőrben Hamlet elmondja Horationak, hogyan meneült meg a haláltólm és azt is, hogy Rosencrantz és Guildenstern halott. Egy udvari segéd szakítja félbe őket, hogy menjen megvívni Laertessel. Laertes megsebesíti Hamletet a mérgezett tőrével, de a kardokat összecserélik, és Laertes is csúnyán megsebesül. Gertrud véletlenül mérgezett bort iszik és meghal.
    Utolsó perceiben a két fiú megbékél, és Hamlet elmondja, hogy hogyan halt meg apja. A királyfi utolsó perceiben megöli Claudiust és Fortrinbrast jelöli meg örököséül.
    Később, mikor megérkezik Fortrinbas, Horatio megparancsolja, hogy méltósággal temessék el barátját.

    Az előadás kivitelezése tökéletes volt, a színészek mind kiválóan végezték munkájukat. A légkör az előadás közben igen nyomasztó, fullasztó volt, de ez a foglalkozáson kiderült, direkt volt így.
    Nekem összességében az előadásmód tetszett, de a történet nem.
    Ajánlom mindenkinek, ha teheti nézze meg, még ha nem is bábműsorként!

  7. 2014.11.25. kedden részt vettünk egy színházi előadáson. Shakespeare Hamlet című darabját néztük meg.
    Nagyon tetszett az előadás és az utána következő egy órás beszélgetés is érdekes volt számomra. A színészek rendkívűl ügyesek voltak és a bábokkal is nagyon jól bántak. Tetszett, hogy a bábok új stilusú ruhákba voltak felöltösztetve. Jól játszották el a szerepüket és az életnagyságú bábok is fantaszikusak és ügyesek voltak.Különösen felfigyeltem rá, hogy egy kis humort is próbáltak belevinni a történetbe.Megfogott a darab története azaz, hogy a szabadságról szólt leginkább.
    Az 1 órás beszélgetés szuper volt, sok érdekes dologról volt szó. Jónak találtam, hogy a színészek segítettek nekünk a darab megértésében és , hogy erre is szántak időt. Tanulságos volt szerintem sokan élvezték.
    Összegezve az elmondottakat a darab nagyon tetszett és a színészek előtt le a kalappal, mert nagyon jól megcsinálták! Mindenkinek ajánlom ezt a darabot.

  8. A Hamlet William Shakespeare legismertebb tragédiája, az európai dráma egyik alapműve. A főhős édesapja, a király meghal, és felesége hozzámegy a király fivéréhez alig egy hónappal az eset megtörténte után. Egyik éjszaka megjelenik előtte apja szelleme, és elárulja neki, hogy testvére, Claudius mérgezte meg. A Szellem azt követeli, hogy bosszulja meg halálát. Hamlet beleegyezik, és barátaival titoktartást esküdtet.
    Hamlet hosszan gyászolja apja halálát, ami miatt a király és Gertrud- Hamlet anyja – legjobb barátait, Rosencrantzot és Guildensternt kérik meg, hogy derítsék ki különös viselkedésének okát. Polonius, a főkamarás úgy véli, hogy a Hamlet lánya, Ophelia utáni vágyakozása miatt tanusít zavarodott viselkedést. Hamlet eleinte örül barátainak, de hamar rájön, hogy kémkedni küldték őket. Egy olyan darabot állíttat a színpadra, amelyben eljátsszák apja meggyilkolását, és Claudius reakciója alapján dönti el, hogy bűnös-e vagy sem. A király és felesége Ophéliát is kémkedni küldik fiúk után, aki rájön a turpisságra, és azt javasolja Ophéliának, hogy vonuljon kolostorba. Az egész udvar megjelenik az előadáson, Hamlet folyamatosan kommentálja az eseményeket. Amikor a gyilkossági jelenetet bemutatják, Claudius hirtelen feláll és elhagyja a termet, amit Hamlet nagybátyja bűnösségének bizonyítékának tekint. Gertrud a szobájába hívatja Hamletet, hogy magyarázatot követeljen tőle. Polonius a függöny mögé rejtőzve hallgatja a beszélgetést. Veszekedés törik ki, ami következtében Hamlet leszúrja a függöny mögött elrejtőzött Poloniust abban a hitben, hogy Claudius életének vetett véget. Elvonszolja a főkamarás holttestét, hogy így ne találjanak rá. Nagybátyja száműzi őt Angliába a tetteiért, és levélben utasítást ad a meggyilkolására. Ophelia beleőrül apja elvesztésébe, ami miatt Laertes visszatért Franciaországból. Claudius meggyőzi Laertest, hogy erről egyedül Hamlet tehet, akiről kiderül, hogy nem halt meg, sőt, visszatért Dániába. Claudius ravasz tervet eszel ki és azt javasolja, hogy Laertes hívja ki Hamletet párbajra, mely során ő mérgezett tőrrel küzdene. Azt is tervezi, hogy mérgezett bort tart készenlétben, ha a párbaj nem jól alakulna, amikor Gertrúd megjelenik és bejelenti Ophélia halálát. Hamlet kijelenti, hogy mindig is szerette Opheliát, majd összeverekszik Laertesszel. Laertes megsebesíti Hamletet mérgezett tőrével, de összecserélik a tőrjeiket és Hamlet is megsebzi Laertest a mérgezett karddal. Gertrud megissza a mérgezett bort és meghal. Utolsó perceiben Laertes megbékél Hamlettel és feltárja Claudius gyilkos tervét. Hamlet, élete utolsó percében megöli Claudiust.
    Nekem személy szerint nagyon tetszett a darab, sokkal gyerekesebb előadásmódra számítottam. A bábuk öltözéke is tetszetős volt, habár nem az akkori korhű, hanem mai ruhákat kaptak a bábúk készítőitől. Ötletesnek találom azt, hogy a felnőttek életnagyságú bábúkként elevenedtek meg, amíg a fiatalok csak kicsi bábúkként. Nagyon jó szórakozást nyújt a darab, mindenkinek csak ajánlani tudom.

  9. William Shakespeare egyik legismertebb és legtöbbet idézettebb tragédiája a Hamlet. Számtalan feldolgozása van.
    Hamlet apja rejtélyes körülmények között meghal. Mikor Hamlet atyja szelleme megjelenik Hamlet előtt, bizonyossá válik, hogy gyilkosság történt. Claudius -Hamlet apjának a testvére- mérget öntött testvére fülébe míg az aludt, ez okozta a halálát.
    Hamlet mindent megtesz, hogy leleplezze Claudius gaztettét, és bosszút álljon rajta.
    Az előadás után folytatott beszélgetésen a darabot a szabadság-korlátozottság szempontja felől közelítettük meg, mely során arra a következtetésre juthattunk, hogy a legnagyobb szabadság Horationak -Hamlet barátjának- jutott, ezzel szemben a legjobban Ophelia volt a legjobban korlátozva apja (Polonius), Claudius és Gertrúd, és bizonyos mértékben Hamlet által is. Elképzelhető, hogy ez a lelki teher vezette rá a lányt arra, hogy az öngyilkosságot lássa egyetlen kiútnak. Lehetséges, hogy azért hozta meg ezt a szörnyű döntést, mert maga akart rendelkezni a saját sorsa fölött, és úgy érezte, -hogyha ez lesz az utolsó önálló döntése is- ezt a döntést legalább ő maga hozhatja meg.
    A szereplők ruházata korunkbeli. A rendező célja ezzel az volg, hogy ne kösse szilárdan korhoz a történetet, ezáltal a nézők könnyebben befogadják, jobban átérzik a szereplők helyzetét.
    A díszlet különválasztotta a felnőttek világát a gyerekekétől, melybe a felnőtteknek szabad átjárásuk volt. Ezzel azt szemléltetik, hogy a felnőttek könnyebben figyelemmel kísérhetik gyermekeik mindennapjait, rendelkeznek fölöttük, de mivel a gyerekek nem mehettek át a ,,felnőttek világába”, ezáltal kimaradtak a fontos döntések meghozatalából.
    Véleményem szerint egy jól megrendezett színdarabot tekinthettünk meg, mely még a mai korban is aktuális érzelmeket mutat be, mint például bosszú, féltékenység, szerelem, harag, félelem, stb. A színdarab nyitott kérdéseket hagy maga után, melyek gondolkodásra ösztönzik a nézőközönséget. Összességében nagyon tetszett.

  10. Először is szeretnék gratulálni a színészeknek gratulálni. Nagyon szép munkát láthattunk aznap délután a bábszínházban. Nagyon áttudták adni az üzenetet a figurákkal és a maszkok segítségével. Kifejezetten tetszettek, hogy az amúgy szomorú témájú színházi darabba, belecsempésztek pár poént. Az előadás után közös beszélgetés volt. Itt a véleményünket kérdezték meg. Rákellett jönnöm, hogy ezek a színészek rendkívül barátságos, gyerekszívű és gyermekszerető emberek. Nagyjából elmondtam a jó véleményem a dolgokról.
    Az előadás során viszont ért pár kijavítható dolog. Felfigyeltem arra, hogy sokszor alkalmazták az egyik zene költői húzást, azt, hogy hírtelen felemelik a hangukat, ezzel megakadályozva azt, hogy a közönség “elaludjon”. Ezt ha izgalmasabban adják elő a darabot, ki lehetett volna javítani. Illetve némelyik szereplő nem tudta magát eléggé bele élni a szerepébe. Például Hamlet az apja halálakor semmi szomorúságot nem láttam benne, holott elvileg nagyon szerette őt. Emezek mellett, amihez az első hangfelemelős dolog is tartozik, nagyon sok időhúzás volt a darabban, hogy kitudják tölteni a játékidőt. Például az anyuka semmit mondo tánca. Nagyjából ennyi lenne a véleményem az előadásról. Egyszer mindenképp megéri megnézni, a kiadott pénz eltörpül az élmény mellett.

  11. Kedd délután megtekinthettünk egy színházi előadást. Shakespear Hamlet című darabját néztük meg bábelőadás formájában. Hamlet, a dán herceg története Shakespeare talán legismertebb tragédiája. Hamlet anyja, Gertrud a király halála után újra férjhez megy, így a trón Hamlet herceg helyett nagybátyjára száll, aki egyben a király gyilkosa is. Hamlet herceg atyja szellemétől erről értesülvén elhatározza, hogy bosszút áll. A színészek nagyon tehetségesen bántak a bábokkal, élethűen mozgatták őket. A bábok új stílusú ruhákba voltak öltoztetve ami nagyon tetszett. Sokmindent érzékeltettek a nézőkkel a jobb hatás érdekében. A bábuk között a felnőttek nagyban is elvoltak készítve, illetve az elején az akváriumban usztatták a szereplőket ezzel érzékeltetve a fülledtséget, lebegést,sorstalanságot, elveszettséget érzetét egyszerre. A darab eszmei értéke a szabadságról szólt ami nagyon megragadta a fantáziám. A darabban gyakorlatilag senki nem volt szabad, pedig nem rabszolgák vagy alávetettek voltak. Sokunkat az érzéseink korlátoznak. A bábműsor után 1 órás beszélgetés volt, ahol az előadók kíváncsiak voltak a véleményunkere. Nagyon élveztem meghallgatni mások nézőpontját a darabról,hiszem mindenki különböző módon élte meg. Összességében nagyon élveztem, és szerintem mindenki számára építő jellegű volt ez a mű.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>