Agatha Christie

nagyító

Írj könyvajánlót egy tetszőlegesen választott Agatha Christie – regényről, a következő szempontok alapján:

 • Mi a regény alapját képező talány lényege? (Foglald össze néhány mondatban a bűncselekményt, de arra figyelj, hogy a megfejtést ne leplezd le!)
 • Mit tudunk meg a nyomozó személyiségéről, gondolkodásmódjáról?
 • Beigazolódnak – e az olvasói elvárások? (Az lesz – e a gyilkos, akire gyanakszunk?)
 • Milyen késleltető elemek, félrevezető, hibás következtetések jelennek meg a szövegben?
 • Mi jellemző a narrációra? (Mindentudó az elbeszélő, aki ismeri a szereplők érzéseit, gondolatait, vagy korlátozott tudású?Törekszik-e fordulatosságra a történetmondás során?)
 • Milyen bölcseleti (a lét megértésére irányuló), esetleg pszichológiai, tudományos kérdések bukkannak fel a műben?
 • Hogyan jelennek meg a regényben az angol szokások?
 • Mennyiben segíti a nyomozás a főszereplő önismeretét? (Gondolj Oidipuszra, aki a nyomozás során ismeri meg saját múltját, szembesül azzal, ki is ő valójában!)
 • Értékeld a szöveg stílusát! (Ha magyarul olvasod, ez a fordításra is vonatkozik.)

A fogalmazás legalább 200 szó terjedelmű legyen!

agatha-christie-miss-marble

poirot

 

 

 

8 thoughts on “Agatha Christie

 1. Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

  1. Mi a regény alapját képező talány lényege? (Foglald össze néhány mondatban a bűncselekményt, de arra figyelj, hogy a megfejtést ne leplezd le!)
  2. Mit tudunk meg a nyomozó személyiségéről, gondolkodásmódjáról?
  3. Beigazolódnak – e az olvasói elvárások? (Az lesz – e a gyilkos, akire gyanakszunk?)
  4. Milyen késleltető elemek, félrevezető, hibás következtetések jelennek meg a szövegben?
  5. Mi jellemző a narrációra? (Mindentudó az elbeszélő, aki ismeri a szereplők érzéseit, gondolatait, vagy korlátozott tudású? Törekszik-e fordulatosságra a történetmondás során?)
  6. Milyen bölcseleti (a lét megértésére irányuló), esetleg pszichológiai, tudományos kérdések bukkannak fel a műben?
  7. Hogyan jelennek meg a regényben az angol szokások?
  8. Mennyiben segíti a nyomozás a főszereplő önismeretét? (Gondolj Oidipuszra, aki a nyomozás során ismeri meg saját múltját, szembesül azzal, ki is ő valójában!)
  9. Értékeld a szöveg stílusát! (Ha magyarul olvasod, ez a fordításra is vonatkozik.)

  1. A regény egy gyilkosságra alapul, amit egy Orient expressz nevezetű Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő luxusvonaton követtek el Samuel Edward Ratchett ellen. Ratchettet 12 szúrással a felső testében találták meg a hálófülkéjében.
  2. Hercule Poirot egy talpraesett belga nyomozó, aki épp azon a vonaton utazott, amin a gyilkosság történt. Poirot egy nagyon szenvedélyes nyomozó, aki minden ügyet gyorsan lezár, ezzel az üggyel sem tett kivételt. Nagyon okos és belevaló módon tárta fel ezt agyilkosságot.
  3. Az olvasói elvárásaim részben teljesültek mert nagyon izgalmas és fordulattal teli volt, és még a gyilkost is sikerült helyesen megtippelnem, mármint a gyanúsítottam között volt.
  4. Félrevezető következtetésekben jócskán bővelkedik a mű. Kezdve azzal, hogy a szereplő nem annak adták ki magukat akik. Sok szereplő letagadta családi vagy munkaköri ismeretségét és az egymáshoz való kapcsolatukat is. Ez nagyban hátráltatta a nyomozás előrehaladtát.
  5. Ami a narrációt illeti szerintem kiváló volt, pont annyit engedett látszati amennyi elég ogy rájöjjünk a megoldásra.
  6. Amikor az áldozat fülkéjét vizsgálták akkor egy elég furmányos módszerrel olvasták el egy égett papírról az írást. Azt az esetet is meg kell említenem amikor Poirot egy ügyes pszichológiai trükkel veszi rá a szereplőket az igazmondásra.
  7. A teázás, mint angol szokás sokszor jelenik meg a műben. Mást nem vettem észre lehet, hogy csak az én tudatlanságom az angol szokások felé.
  8. A nyomozás során Poirotban számos gyermekkori emlék tör elő. Ezek néha elősegítik néha hátráltatják a nyomozást.
  9. A szöveg stílusa választékos és ízléses. Nekem nagyon tetszett az egész szöveg, az elbeszélés és a cselekmény is, és bátran ajánlom mindenkinek.

 2. Agatha Christie: Az elefántok nem felejtenek

  Mrs. Oliver végre elfogadja a híres írok irodalmi ebédjére szóló meghívást, csak hogy kielégítse kíváncsiságát, hogy milyen is egy ilyen esemény. Eleinte még jól is érzi magát, csupán arra nem igazán vágyik, hogy lelkes női olvasói dicséretekkel halmozzák el, mert sosem tudja, hogy mit feleljen nekik, sőt egyenesen feszélyezve érzi magát magasztaló szavaik hallatán, de ha az ember sikeres, az ilyen találkozást nem igazán lehet elkerülni. Ez most sem történik másképp. Az ebéd végeztével azon nyomban letámadja egy termetes asszonyság, egy bizonyos Mrs. Burton-Cox, aki Mrs. Oliver meglepetésére igen különös kéréssel fordult hozzá.

  Elmondja, hogy van egy fia, Desmond, aki eljegyezte Mrs. Oliver egyik keresztlányát, Miss Celia Ravenscroftot. Valamikor régen Celia édesanyja, Molly, Mrs. Oliver iskolatársa és barátnője volt. Egy katonatiszthez ment feleségül, és a család hosszú ideig a Közel-Keleten élt. Később visszatértek Angliába, ahol a házaspár élete tragikus véget ért: kettős öngyilkosságot követtek el. Mrs. Burton-Cox még a fiatalok házassága előtt mindenáron tudni szeretné, hogy melyikük ölte meg a másikat.

  Mrs. Olivert teljeséggel felháborítja a kérdés, és a nőszemély tolakodó viselkedése, hiszen ő könyveket ír, amelyek a képzelete szülöttei, nem ismer bűnözőket, és nincsen semmiféle kriminológiai végzettsége. A kérést határozottan elutasítja, mondván, hogy semmi köze az egészhez, sőt még az országban sem tartózkodott, amikor a tragédia megtörtént. Mindezek ellenére az ügy felkelti az érdeklődését, és abbéli gondjában, hogy mitévő legyen, úgy dönt, legjobb lesz, ha régi barátjához, Hercule Poirothoz fordul tanácsért.

  Az idősödő Poirot visszavonultan él, ritkán keresik fel ismerősei, így örül Mrs. Oliver látogatásának. Ariadne elmeséli Poirotnak az írói találkozó eseményeit.
  Így indul útjára ez a furcsa nyomozás, amelyet igazából az emberi kíváncsiság kelt életre. Együtt próbálják meg kideríteni, hogy mi is történt valójában Cornwall szikláinál. Régi ügyről lévén szó a tények felderítése időigényes, és szinte lehetetlen, de Mrs. Oliver optimistán tekint a jövőbe. Nekilát felkutatni azokat az embereket, akiket régen ismert, és akik ismerhették a Ravenscroft családot is, és emlékezhetnek dolgokra a régmúlt időkből, akárcsak az elefántok, hiszen az elefántok nem felejtenek.
  Mindeközben Poirot nagytudású emberek társaságát keresi, „akik mindenféle irattárakba is bejáratosak, és kikereshetik még a legrégibb bűntény nyomozati iratait is”.

  Az egész regény egy utazás a múltba, a Ravenscroft család életének egyes állomásaira, ugyanakkor visszaemlékezés Poirot néhány korábbi esetére. Ebben a történetben nem azon van a hangsúly, hogy ki követte el a bűntényt, hanem hogy miért. Mire Mrs. Oliver végigjárja elefántjait, és Poirot is a saját útját, nem csak azt derül ki, hogy mi történt, hanem választ kapunk Poirot egyik fontos kérdésére is:
  „– De miért? – kérdezte végül. – Miért akarja ez az asszony tudni, hog

 3. Agatha Christie: A három vak egér
  Könyvajánló

  „Monkswell így hívták azt a panziót, amit Giles és Molly egy fiatal házaspár üzemeltet. Zord téli nap volt, mikor megnyitották az isten háta mögötti helyen lévő panziójukat. Hatalmas hóvihar érkezett és attól tartottak, hogy a vendégeik nem érkeznek meg a nagy hó miatt. Végül sikerült megérkezniük, de a házaspár a nagy munka közepette észre sem vette, hogy milyen különös alakok szállnak meg náluk. Ám az aggodalom akkor hágott a tetőfokára, amikor a rendőrség egy őrmestert küldött a házba, aki beszámol az egybegyűlteknek a két napja Londonban történt gyilkosságról, s közli, velük a tettes itt van közöttük és újból ölni készül.”
  A narrátor nagyon ügyesen törekszik a fordulatosságra és jól ismeri a szereplők gondolatait, érzéseit. A nyomozó nagyon rafinált és jó ötletei vannak a rejtély felderítésére, azonban van neki egy nagy titka is. A gond az volt, hogy a vendégeknek a személyisége nagyon furcsa és voltak olyan esetek is, hogy a személyiségük egy része összefügg a gyilkoséval, ami megnehezíti a tettes felderítését. A gyilkos, mint kiderült nem az volt, mint akire én gyanakodtam. Ez a történet végén derült ki és eléggé ledöbbentett engem. A regényben fellelhetők az angol szokások is pl. minden ember nagyon kimért és Molly megemlíti a szódakenyeret is.
  Én először nem akartam elolvasni semmilyen könyvet ettől a szerzőtől, de mégis elolvastam és jól tettem. Nagyon megszerettem ezt a könyvet és ezt a regényfajtát. Szívesen ajánlom minden korosztálynak ezt a könyvet, aki szereti a krimiket, izgalmas fordulatokat és szeret olvasni.

 4. Agatha Christie:
  The Mysterious Affair at Styles
  (A titokzatos stylesi eset)

  Az I. világháború javában folyik. Egy kis városkában, Styles St. Mary-ben vagyunk. A helyi kastélyban meghalt Emily Inglethorp, a kastély birtokosa. Mérgezés áldozata lett. A halotti orvos sztrichnin-t talált a szervezetében. Ekkor kerül a képbe Hercule Poirot, a belgiumi nyomozó. A belga talál egy sejtelmes levelet valamint egy félig elégett végrendeletet Mrs. Inglethorp szobájában. Poirot nem bontja fel de másnapra a levél eltűnik. Először a férjére gyanakszik, Alfred-ra. Majd kiderül, hogy neki van alibije van egy másik településen ezért a mostoha fiára John-ra kerül a gyanú, mivel John pont a halála előtt veszekedett a nővel.
  A regényben óriási csavarok vannak mind a gyilkos részéről, mind a gyilkos „eszköz” részéről. Ebben az olvasmányban óriási a feszültség az összes szereplő gyanakszik a másikra még a rokonok is. A regény tökéletesen ábrázolja, hogy mi a következménye annak ha valaki képes lenne ölni a pénzért. A műben szinte kivétel nélkül láthatjuk a tipikus angol szokásokat. Példának okáért gondolok ezalatt a teázásra.
  Maga a könyv stílusa nagyon elragadó. Az írónő folyamatosan képes volt minket lázban tartani a egészen a „végjátékig”. A végefelé nagyon fordulatos lett. A hölgy gyilkosa(i) még Poirotot is meglepte, nem is véletlenül.
  Ezt a regényt mindenkinek ajánlom aki szereti az ilyesféle könyveket. Nem utolsó sorben ez volt Agatha Christie első írása amit kiadtak.

 5. Agatha Christie – A szunnyadó gyilkosság

  Mi a regény alapját képező talány lényege?
  Egy fiatal feleség Angliába utazik, hogy házat vegyen, amiben a férjével közösen élhet. Hamar talál egy házat, amit rögtön az otthonának érez, viszont sok dolog furcsán ismerősnek tűnik számára. Később egy darab hatására az a gondolata támad, hogy bizonyosan megőrült, hiszen azt képzeli látott egy halott nőt a hallban – Helent. De egy kevés gondolkodás után kiderül, hogy egészen kicsi korában lakott itt apjával és mostoha anyjával, Helennel, akit valóban meggyilkoltak tizennyolc éve.
  Mit tudunk meg a nyomozó személyiségéről, gondolkodásmódjáról?
  Gwenda egy igen jó eszű fiatal hölgy, bár néha túlságosan hiszékeny. Elsőre szinte mindenkiben csak a jót látja, mindenkivel kedves. Ennek ellenére viszont igen ravasz is és remek ötletei vannak a nyomozás kapcsán. Hajlamos a tények helyett a megérzéseire támaszkodni és bízni az idegen emberekben.

  Beigazolódnak – e az olvasói elvárások?
  Mint valamennyi krimiben itt is számos gyanúsított kerül szóba és bele telik néhány oldalba mire az olvasó el tudja dönteni ki lehetett a gyilkos. Mindazonáltal számomra már a könyv felétől világos volt a gyilkos kiléte hiszen, egy kis szemfülességgel ki lehet szúrni, hogy az lesz akit nem gyanúsítanak és végső soron a bizonyítékok is ellene szólnak.

  Milyen késleltető elemek, félrevezető, hibás következtetések jelennek meg a szövegben?
  Először is számos gyanúsított van és legtöbbjük kilétére nem derül fény a történet feléig, addig csupán következtetések, spekulációk. Aztán a legtöbben nem őszinték vagy nem azok elsőre és többen is csak szóbeszédeket tudnak mondani, de semmi konkrétat. Továbbá több ember is szóba kerül akinek indítéka is van és a helyszínen is ott lehetett.

  Mi jellemző a narrációra?
  A történet elbeszélője ismeri a szereplők érzéseit, és a történetet, de mindig fordulatosan írja le azokat.

  Milyen bölcseleti (a lét megértésére irányuló), esetleg pszichológiai, tudományos kérdések bukkannak fel a műben?
  Maga a talány, hogy Gwenda vajon csak képzelődik vagy képes emlékezni gyermekkorából. Továbbá az, hogy mennyi indítékra lehet szüksége egy embernek egy élet kioltásához. Elég hozzá egy visszautasítás vagy egy ép elméjű ember soha nem lenne képes ilyesmire? Az, hogy mennyire bízunk meg az idegenekben és ők milyen könnyedén hazudnak nekünk.

  Hogyan jelennek meg a regényben az angol szokások?
  A szereplők sokat teáznak

  Mennyiben segíti a nyomozás a főszereplő önismeretét?
  Többek között jobban emlékszik az apjára, a mostoha anyjára és a gyermekkorára.

  Értékeld a szöveg stílusát!
  Nem túl régimódi, könnyen olvasható, gazadag szókinccsel. Néhány szó és idegen kifejezés kivételével teljesen érthető. Lényegre törő, nincs tele felesleges leíró részekkel. (Katona Ágnes magyar fordítása)

 6. Agatha Christie 10 kicsi néger című műve egy izgalomkeltő krimi, mely sok fordulattal van felspékelve. Sok kíváncsiságot rejt az olykor robosztus hangon íródott mű.
  A mű lényege, hogy 10 egymásnak ismeretlen személy elmegy egy álomhelynek hitt szigetre, majd rájönnek, hogy az itt töltött idő számukra egy rémálom lesz, miután sorra halnak meg irracionális módon társaik. Arra következtetnek, hogy valaki vagy közülük, vagy egy számukra ismeretlen ember excellens módon tőrbe csalja őket, és sorozatgyilkosságot követ el.
  Több nyomozó is próbálja kitalálni a gyilkosság hátterét. E nyomozók hosszas gondolkozás során sem találják meg a megoldást Hamar rájönnek, hogy egy megoldatlan anomáliával néznek szemben.
  Az olvasó teljesen másra számít, mint ami a mű végén kiderül. A gyilkos kliséje teljesen felfedhetetlen, így még csak következtetni sem lehet, hogy ki is az valójában.
  A gyilkos minden esetben próbálja félre vezetni az áldozatokat, így azok egy paradoxonnak titulálják a történéseket.
  A mű elbeszélése a lehető legfordulatosabb, legelgondolkoztatóbb történet megtestesítője, melyben az író a lehető legjobban törekszik a fordulatokra, és próbálja elérni, hogy az olvasó egy cseppet se tudjon következtetni az igazi gyilkosra.
  Az áldozatok folyamatosan próbálnak következtetni, hogy ki lehet az emberölő. Próbálják tudományos tényekkel alátámasztani a történteket, de később rájönnek, hogy ez fölösleges, hisz teljesen ismeretlen a gyilkos kiléte.
  Az író írásmódja tipikusan a britt vonásokat tartalmazza. A történetben szereplő nevek és szokások mind az akkori britt világot ábrázolják.
  A nyomozók próbálják felfedni a gyilkos kilétét, de nem teljesen érik el céljukat. Eszerint tudjuk megállapítani, hogy ezek a nyomozók szimplán a bizonyítékokra adott válaszokat próbálják megadni, de csupán a számukra kiásott csapdába futnak bele.
  A szöveg stílusa eltér az általam megszokottaktól. Nagyon sok párbeszédet, és olykor túlzottan sok leíró részt tartalmaz. A történet elejétől fokozatosan növekeik az olvasóban a kíváncsiság, mely a mű végére teljesen tajtékossá válik.
  Személy szerint nekem nagyon tetszett a 10 kicsi néger. Nem szoktam meg Agatha Christie írámódját, de a történeteiben rejlő ihlet nagyon megfogant bennem.

 7. Holtest a könyvtárszobában
  A történet főszereplője a faluja “nyomozójaként” is nevezett Jane Marple. Azért kezd bele a nyomozásba mivel a gyilkosság a gazdag és elismert, visszavonult Arthur Bantry ezredesnek a felesége Dolly Bantry-nak a könyvtárszobájába történt és Bantryék közeli barátok, ezért kezd bele. Gondolkodásmenete teljesen más mint a rendőröknek akik szintén próbálják megoldani a rejtélyt. Másfajta gondolkodása sikerül megoldania a rejtélyt egyedül míg a rendőrök nem sok sikerrel járnak. Amit ki kellett neki deríteni: Ki volt a lány, ki volt a gyilkos és miért tette ezt vele, ráadásul egy olyan nővel aki alig múlt 18? A történet során szinte lehetetlen kideríteni hogy ki lesz a gyilkos, szóval a végső leleplezés elég érdekes lesz. A nyomozás közben rengeteg zsákutcába futnak. A nyomozást tovább nehezíti a tettesek nagyon hihető alibije. A gyilkosságon látszott hogy előre gondosan meg volt tervezve. A narrátor teljesen ismeri a szereplőket de hogy ki a gyilkos azt még ő se tudja. A regényben látszik hogy Angliában járunk, mivel rengetegszer emlegetik Londont, illetve a hagyományos angol délutáni tea is többször szóba jön. Az írónő számomra érdekes dologgal bírja az embert hogy végigolvassa. Ez pedig hogy nem nagyon van bevezetés már az első fejezetben elkezdődik a nyomozás, nem pedig az első fejezetekben felvezeti és így nem gondolja az elején hogy unalmas mivel egyből belevág a nyomozásba. Illetve levezetés sincsen mivel az utolsó fejezetbe derül ki az egész és varródik el az utolsó szál is.

 8. Agatha Christie: Nyaraló gyilkosok
  A regény a Csempész-szigeten játszódik, ahol egy egyedi kialakítású és méltán híres szállodában jó módú, érdekes múlttal rendelkező nyaralókkal együtt pihen Hercule Poirot, a híres belga nyomozó.
  A nyaralás során az egyik legcsinosabb,és legmegosztóbb egyéniségű szereplő, Arlena Marshall holttestére bukkan vélt szeretője. A holttest felfedezése után kiderül, hogy az áldozatot megfojtották, s nyilvánvaló, hogy a helyszínen tartózkodó nyomozó ismerve az ott tartózkodó vendégeket mindet elkövet, hogy megtalálja a gyilkost.
  A mindig megfontolt, csavaros észjárású Poirot most is rendkívül alaposan, a legkülönbözőbb szempontok alapján és némi egyszerű cselt is bevetve deríti ki és leplezi le a gyilkost.
  Jellemzően más krimikre is, most sem az lesz a gyilkos, akire az olvasó leginkább gondol, hiszen az alapos részletes elemzéskor a nyomozó olyan körülményekre is felfigyel, ami az átlagos olvasó számára nem tűnik fontos információnak- például a gyilkoshoz kötődő szokások, ügyesség , más korábbi gyilkosságokhoz való hasonlóság.
  A narrátor jól érzékelhetően ismeri a szereplőket, ám félrevezető az olvasó számára a szerepkörök meghatározása, az anyagi érdekek ismertetése , s a nyomozó által ismert, ám a regényben csak a végén bemutatott egyéb esetek sajátosságai.
  Az angol szokások közül leggyakrabban a teázásra, a végrendeletek fontosságára és tartalmára utaló sorok a meghatározóak.
  Bölcseleti kérdéseket a nyomozón keresztül fogalmaz meg az író, leginkább az utolsó fejezetben, ahol a szándék és a tényleges tett közötti különbség lényegét fogalmazza meg.
  A szöveg izgalmas, és részletes párbeszédekkel teli, ezért az olvasás rendkívül élvezetessé válik.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>