Megy a hajó lefelé

A novella (többszöri) elolvasása után küldjétek el a következő feladatok megoldásait hozzászólásként!

  • Szépirodalmi blogot vezettek, melyben ismeretlen szerzők műveit mutatjátok be középiskolás diákok számára! Írjatok kritikát a novelláról! Készítsetek lábjegyzetet az ismeretlen szavak magyarázatával!
  • Tegyük fel, hogy a vőlegény naplót vezetett az eseményekről. Fogalmazzátok meg néhány részletét!

3 thoughts on “Megy a hajó lefelé

  1. Szépirodalmi blog megírása: 3. csoport:

    A novella első olvasásra kissé érthetetlennek tűnik, mert rengeteg olyan régies kifejezést tartalmaz, amelyet ma már nem használunk. A tartalma is kicsit összekuszálódhat a fejünkben, mert sok benne a leírás, minden kis apró részletet külön-külön bemutat, ami a hajón van.
    De nem kell megijedni, második olvasásra már jól megérthető, és fel is dolgozható, akár egy (ilyen) összegzés megírásához is.
    Amint sikerült megbarátkoznunk a novella nyelvezetével, az eddigi békés hajóút váratlan fordulatot vesz. Vér Teca eltűnt, már két hete nem is látta senki; tudniillik a vőlegényét elcsábította egy olyan személy aki szintén a hajón utazik. Ebben a pillanatban a vízből előbukkan Vér Teca holtteste, de nem tudják kiemelni a vízből, mert rögtön el is merült. Kata, aki Vér Teca vőlegényét elcsábította, nagyon elsápadt, és csak nézett maga elé. Ekkor megállnak a parton és otthagyják Katát, majd folytatják a hajóutat vissza a faluba.

  2. A novella röviden

    Egy téli napon Szélpál Mihály különféle csomagokat és embereket szállít a hajóján.
    A történetben felmerül egy meghalt menyasszony Vér Teca, akit az egyik jelentős szereplőnk Kata juttatott idáig, mivel elcsábította Teca vőlegényét. A történetből nem derül ki hogyan halt meg, de öngyilkosságra lehet következtetni. Az utazás során a kormányos meglátja a halott Tecát felbukkanni a vízben, és mindenki megnézi, hogy tényleg Ő-e az. Szélpál egy ladikkal kievez körülnézni, majd visszaszáll mihamarabb a hajóra.
    A történetben ezután nem írja le az okát az író, de Szélpál, Katát leparancsolja a hajóról útközben.

    A vőlegény naplója (részlet)

    „Visszaadtam Vér Tecának a jegykendőt, mert úgy érzem más Hölgy való hozzám. Kata nem tehet róla, hogy belé szerettem. Félek későn, és rosszul hoztam ezt Teca tudtára. Eltelt két hét, s ma a folyóban találtuk meg Őt holtan. Katát azóta mindenki gyanakvó szemmel nézi és megveti. Hibásnak érzem magam.”

  3. A vőlegény naplójának néhány részlete:

    „Életem az 1897. év februárjában:”

    „Ó, az én kedvesem, az én menyasszonyom egy gyönyörű nő, Vér Teca a neve. A fülében függőt visel, ez az ő jelképe. Már eljegyeztük egymást, az esküvőt nyárra tervezzük. Hetedhét határra szóló lakodalmat fogunk csapni, az egész falu ott lesz majd.”

    (egy héttel később…)

    „Nagy dilemmába kerültem… Megismertem Katát, akibe első látásra beleszerettem. Azóta mindig találkozunk, persze titokban, nehogy megtudja ezt Tecám, nem szeretném őt megbántani, de Kata személyisége lenyűgöző, nem tudok neki ellenállni. Nem tudom, mit csináljak.”

    (pár nappal később…)

    „Arra a döntésre jutottam, hogy visszaadom a jegykendőt Tecának, szakítok vele, és Katával leszek. Nagyon sajnálom Tecát, nem lenne szabad elhagynom őt, de egyszerűen nem tudom elfelejteni Katát sem, nem tudok mit tenni.”

    (másnap…)

    „Szegény Tecám eltűnt, senki sem tudja hová lett. Még az apja sem, pedig neki mindent el szokott mondani, ő is meglepődve áll a dolog előtt. Nem tudjuk, hol keressük.”

    (két héttel később…)

    „Borzasztó dolog történt. Már kezdtük feladni a keresést, ugyanis Teca még mindig nem került meg. A minap lefelé tartottunk a folyón a szokásos hajóúton, majd a kormányos hirtelen felsikoltott, valamit látott a vízben. Kiderült, hogy szegény Tecám holtteste volt az, megpróbálták kiemelni, de sajnos nem sikerült. A hajó utasai megvetve néztek Katára, és le is parancsolták őt a hajóról, és otthagyták a parton. Nagyon rosszul érzem magam az eset miatt. Én vagyok az egészért a felelős… Ezt soha nem fogom megbocsátani magamnak.”

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>